Vita Black
Херсонська художниця Качаленко Тамара

Фотографія – лише відбиток реальності, а людська фантазія – безмежна

Фотографія – лише відбиток реальності, а людська фантазія – безмежна

Гуцули люблять гарно вдягатися. На Великдень, звичайно, кожен теж надіває на себе все, що лише у нього є найкращого. Дівчата особливо старанно заплітають свої «уплітки», надівають стародавні «згарди», найліпші запаски з золотими нитками. Доречі, саме із Західної України до нас прийшли жіночі прикраси: «ґердани», «згарди», «силянки», «кризи», які на сході України були мало відомими.

Чоловіки йшли до церкви у святковому вбранні, а жінки переодягались десь в кущах, аж перед храмом. І за п'ять хвилин з зацофаних селянок перетворювались на писанки. Замилування до прикрас у гуцулів велике. Тягар тих нагрудних окрас доходив у деяких жінок до ваги кількох кілограм.




Молодиці старанно зав'язують свої «фустки», хлопці вбираються в той день у нову «кресаню», прикрашену перами готура і всякими дармовисами. "Кептарі" у всіх нові; нові «постоли» на ногах, на чоловіках червоні «гачі» (штани), червоні «сардаки»; дівчата з білими «гуглями», перекиненими через руку. І все те сяє, іскриться; нові ремені на чоловіках поскрипують, а пояс гуцул носить широкий. Через плече шкіряна «тобівка», прикрашена різними бляшками. В руках невідступний товариш гуцула - топірець, або «бартка», з якою гуцул, кажуть, і на світ приходить. Дійсно, є на що задивитись.


У давнину одяг був надзвичайно дорогий, передавався з покоління у покоління. I гуцул гуцула міг убити за нього. А ще - за зброю. Вважалося, що озброєний гуцул - нормально одягнений гуцул. Якщо за своїм широким поясом маєш лише два пістолі, то ти, певно, бідний чоловік. Стріляти люблять і досі: на Водохрещі, на храм. Звісно, лише вгору. Зараз ніхто зі зброєю ні на кого не кидається, а раніше часто доходило до "головництва" (це коли топірцем по голові).


Люди гарячі до безмежжя, але й напрочуд делікатні, уміють себе стримати. Дуже ввічливі, з генетичною внутрішньою культурою. Звертаються виключно на «ви», хай навіть до хлоп яка-шестикласника. I від того, що дуже гарячі, гуцули здавна не пили спиртного. На все весілля (двісті чи й більше людей!) виставляли чвертку горілки. З однієї чарочки всі накуштуються й кажуть: «Понюхав корка». Що було, те було, вбивали запросто, але - «справедливо». Адже гуцули були й залишаються глибоко віруючими. Стільки церковних свят, як у них, немає ніде.

Авторка - Тамара Качаленко
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон