Проукраїнська республіканка Ніккі Гейлі знялася з виборів у США. Що буде далі?

Ніккі Гейлі, вибула, Супервівторок, батл, Трамп, Байден

За останній тиждень дуже багато подій в американській політиці.

Почнімо із Супервівторка. Це день, коли відбір кандидатів відбувався одночасно у 15 американських штатах.

Так, сьогодні вночі стало відомо, що за підсумками Супервівторка Ніккі Гейлі перемогла лише в одному з цих штатів - у Вермонті.

Відтак Гейлі сьогодні ж оголосила, що знімається з виборів. Далі нас, вочевидь, чекає партійний батл між Трампом та Байденом. Певна інтрига все ще могла б існувати, якби Гейлі була готова висунути свою кандидатуру як незалежний кандидат. Але вчора, коли перед Супервівторком Гейлі запитали, чи може вона в разі поразки піти на вибори як незалежний кандидат. Та відвовіла:

"Я консервативна республіканка. Я говорила багато-багато разів, що не буду балотуватися як незалежний кандидат. Я не буду балотуватися так, тому що я республіканка, і це те, ким я завжди була"


Однак при цьому переконана республіканка Гейлі всупереч загальним правилам праймеріз відмовилася підтримати кандидатуру Трампа від Республіканської партії, хоча мала б це зробити. Такі правила. Кандидат, який вибуває, передає свої голоси опоненту зі своєї ж партії.

Але обговорювати подальших перспектив Гейлі як кандидата не варто. Вона вибула і крапка.

Ще трішки теорії для розуміння про американські вибори

Умовно процес виборів складається з трьох стадій: внутрішньопартійних праймеріз, всенародного голосування та голосування колегії виборщиків.

Праймеріз. На них змагаються кандидати всередині кожної партії за право бути висуненим як єдиний кандидат від Республіканської чи Демократичної партії. Якраз у праймеріз Гейлі і вибула. У липні-серпні цього року відбудуться відтак офіційні зʼїзди обох партій і висування кандидатів - Трампа і Байдена.

У вересні-жовтні триватимуть дебати між двома президентами і 5 листопада відбудуться президентські всенародні вибори. Але у США вибори непрямі і виглядають для нас дещо дивно.

Виборці голосують «за виборщиків кандидата», що означає, що виборець не голосує за кандидата, а схвалює список виборщиків, зобов'язаних голосувати за конкретного кандидата в президенти та віцепрезидента.

Це трохи дивно звучить. Але потім обрана на загальних виборах «колегія виборщиків» обирає президента.Попереду ще чимало баталій.

Щодо Трампа відбуватиметься, як мінімум, два гучні суди. Але наразі у соціології він - попереду чинного президента США Байдена.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон