Чому виникає інфаркт міокарда. Як херсонцям розпізнати інфаркт міокарда? Надання першої допомоги

інфаркт, міокарда, перша, Допомога

Інфаркт – це хвороба, яка виникає навіть у тих людей, які ніколи не мали проблем із серцем. Чому виникає інфаркт міокарда, яка невідкладна допомога та що далі потрібно робити, щоб не хворіти?

В класичному підході в медицині інфаркт міокарда виникає тому, що щось закриває коронарну судину. Кров не поступає в серцевий м'яз і м'яз відмирає. І це в основному пов'язано з тим, що виникає перенавантаження на наше серце в момент, коли кров не поступає в серце.

Ось це основна причина. Але тут є один дуже цікавий момент про те, що наше серце, перше, ніколи не являлося насосом. І чому? Ви зараз це зрозумієте.

Для того, щоб серце могло прокачати кров через нашу кровоносну систему, а протяжність її сягає 96 500 км судин !!! - цьому малесенькому серцю, тобто м'язу треба створити такий тиск, який мав би піднімати вагу в 45 кг на вісоту 1600 метрів. Звичайно, що ні один насос в світі не може цього виконати, тим більше наше маленьке серце.


Другий момент. Треба розуміти, що насосну функцію виконує не серце, а вся кровоносна система. Серце робить просто невеличкий поштовх крові і далі вся кровоносна система скорочується. І це ви легко можете перевірити, перевіривши у себе пульс.

Також про те, що інфаркт не виникає тільки через закупорку судин, є той факт, що на сьогоднішній день уже в медицині є діагноз інфаркт з інтактними коронарними судинами. Або його ще називають синдром X. Тобто судини на коронографії чудові, ніяких змін в судинах немає, а симптоми і вся клінічна картина відповідає інфаркту Міокарда.

Так в чому ж проблема? Що ж тут не так? Розбираємося.

З точки зору комплексного підходу, коли у нас кожен орган побудований з певних типів тканин, і ці тканини контролюються головним мозком, а в мозку є органи сприйняття: це зір, слух, нюх, дотик, тактильні нюхові рецептори та емоційне відчуття. Ми можемо чітко пояснити, чому виникає стан, який називається інфаркт Міокарда. Не тому, що бляшка закупорила судини, як це рахує класичний підхід, а тому, що у людини попадає в певний рефлекс.

І тут є дуже важливий момент. Є два рефлекси, які характерні для серця. Перший рефлекс – це той, який характерний безпосередньо саме для тканини серця, для Міокарда - для м'яза, так як і для всіх м'язів на нашому організмі.

Це відчуття, коли людина відчуває що вона перевиснажена, занадто інтенсивно працює, опустошена, можна так сказати, і це пов'язано з людиною. Наприклад, коли людина працює на роботі і на неї давить керівник . Людина відчуває що «я вже ніхто», «в мене вже взагалі не залишилося сили». Це може прив'язатися до інфаркту Міокарда.

Інший варіант – це тоді, коли в сімейних стосунках, наприклад, жінка може тиснути інтенсивно на чоловіка, створюючи проблеми, з якими він фізично вже не справляється. Це також може викликати стан, який називається інфарктом Міокарда. Але тут в даному випадку треба розуміти одну важливу річ, що це відчуття буде задіювати тільки м'яз.

Яким же чином? Дуже простим. Центри управління самим Міокардом знаходяться в речовині мозку.


Нижче центрів управління Міокардом знаходяться центри управління діафрагмою. Це потрібно, щоб ви знали, чому при інфаркті Міокарда часто виникає порушення дихання. Сама скоротлива здатність, тобто скорочення м'язу, як і любого м'язу в нашому організмі, контролюється речовиною мозку.

Тому фактично серце має дві частини контролю.

Це самого м'яза, як так трофічної функції, і скоротливої функції самого м'яза, яка забезпечується корою. Тому, коли людина попадає саме в ці умови, «я розтоптана», «я виснажена». І це відношення має тільки до самої безпосередньої людини, не до роботи. Тут може виникнути активна фаза рефлексу. До чого це призведе? До того, що активується центр на рівні головного мозку, дається імпульс на м'яз, і в активній фазі любого рефлексу, який має відношення до м'язів, кісток і так далі, тканина починає стоншуватись. Як наслідок, серце перестає мати силу для того, щоб виштовхнути кров, і появляються перші симптоми.

Першим симптомом виникає якась незрозуміла для людини задишка і підвищувана втомлюваність. І тут також є дуже один важливий момент.

Якщо буде задієний правий шлунок, який безпосередньо лежить на дихальному м'язу, на діафрагмі, в такому випадку нам потрібно, що? Підвищувати тиск. І організм так і робить. Він підвищує скоротливу здатність лівого шлунка, щоб компенсувати оцю недостатність тиску, щоб кров могла попадати в легені. В результаті цього у людини починає підніматися тиск. І людина починає лікувати гіпертонію. А насправді це знижується скоротлива функтність саме правого шлуночка.

І навпаки, коли буде задієний лівий шлуночок, то тиск не можна буде підвищувати, тому що він уже і так слабкий. Тому організм, що понижає тиск, у нас виникає гіпотонія. І тоді фактично ми бачимо два інфаркти Міокарда. У одних виникає при високому тиску, у інших при низькому. Але не тиск являється причиною інфаркту Міокарда, а рефлекс, в який попала людина, коли в неї більше немає ресурсу.


Що конкретно є самими ранніми симптомами і яку допомогу ми маємо собі надавати?

І так, самими першими симптомами, які говорять про те, що задіяний міокарт - це задишка.

Другим симптомом є те, що виникає так звані апное під час сну. Чому ж така ситуація виникає? Пам'ятаєте, апное, воно не пов'язано з самим серцем, воно пов'язано саме з діафрагмою. І коли у нас буде задіяний серцевий м'яз, який лежить на діафрагмі, прямо біля центру управління міокардом знаходиться центр управління діафрагмою.

Тому, коли активація посилюється цього центру, паралельно активується і центр діафрагми. Але чому ж тут виникає ще один момент дуже важливий, що оцей стан погіршується саме вночі. Чому не вдень, а саме вночі цей стан трапляється? Тому що, коли ми лягаємо спати, в нас активується вегетативна частина нервової системи, що збільшує набряк.

При набряку центру управління рівня головного мозку створиться механічний тиск, і ми бачимо ці прояви у вигляді апное. Тому ще раз повторююся, самими ранніми симптомами є задишка та нічні апної.

Наступними симптомами, які вже говорить, що інфаркт розпочинається, в даному випадку, якщо задіяний лівий шлуночок, це:

  • різке падіння артеріального тиску,
  • біль у грудній критці, який може віддавати знову в живіт.Чому в живіт? Тому що діафрагма.
  • біль може віддавати в ліву руку
  • може віддавати в щелепу
  • може віддавати в голову
Тобто це називається і радіація болівого синдрому. Чому саме так? Тому що з тих ділянок, в даному випадку, хребта, також йде інервація серця, додатково. Тому це треба розуміти. Якщо ж це буде задіяний правий шлуночок, то все буде навпаки.


Що в даному випадку потрібно завжди робити?

Якщо у вас виникли перші ці симптоми, потрібно, звичайно, викликати швидку медичну допомогу, зателефонувати. Але поки прийде швидка, є один дуже важливий момент. Треба ще надати допомогу саму собі.

Тому, якщо піднявся тиск, ми можемо прийняти засоби, які знижають тиск. Але, що важливо, що коли ділянка задіяна обширно, виникає спазм діафрагми і людина не може дихати і буде втрачати свідомість фактично. Тому, щоб цього не відбулося, ми маємо виконати одну екстрену вправу, яка допоможе нам дочекатися приїзду швидкої медичної допомоги.

Це називається, так називаємо, діафрагмальне дихання. Що ми робимо? Ми нахиляємося вперед, робимо вдох животом і потім, це є дуже важливо, видихаємо животом, підталкуючи фактично діафрагмою своє серце. Тобто робимо видих.

Ну, а цей удар, видих, ми робимо саме животом, ударом животом. Що це дає? Діафрагма, на якій лежить правий шлуночок, почне різко скорочуватись за рахунок того, що ми напружуємо живіт і тиск там підвищується. І це дає можливість додаткового скорочення серця і розвантажує.

І в такому варіанті ми можемо 5, 10 і навіть 15 хвилин бути, поки не приїде швидка. Але постійно треба видихати саме такими приривними, швидкими рухами.

Для того, щоб не виникав інфаркт, нам потрібно навчитися швидко виходити з умов, які ми розцінюємо як «я виснажений», «я спустошений». Як тільки виникає таке перенапруження, що потрібно робити? Треба змінити роботу. Продовжити працюючи на тій роботі, нічого не зміниться.

Можливо, для когось потрібно розвестися. Для іншого треба змінити країну чи територію, де він знаходиться.

Тобто завжди, що називається, найти біологічне рішення. Тільки таким чином ви створите оптимальні умови, де захисний рефлекс не буде включатися. Якщо захисний рефлекс не включається, то і ніяких змін із міокардом



© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон